Základní škola a Mateřská škola, Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Mateřská škola, Ve Stráni 74

Alergeny ve školní jídelně

Alergeny ve školní jídelně

Legislativa:
EU – směrnice 2000/2013ES pro označování potravin. Ta bude nahrazena nařízením 1169/2011/EU, čl. 44 odst. 1 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
s platností od 13. 12. 2014. ČR – 113/2005Sb. o způsobu označování potravin.

Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „jasně a zřetelně označit alergenní složky“.

Nařízení ukládá vyznačit u nebalených potravin na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).  Tato povinnost s týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování.
Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a jsou přílohou nařízení 1169/2011/EU. Tento seznam bude v případě potřeby doplňován dle nejnovějších vědeckých poznatků.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel  na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem.

Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelníčku označeno u každého pokrmu ve sloupci alergeny číslem označujícím daný alergen. Na jídelníčku bude vypsán seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů ve školní jídelně.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování
dle směrnice 1169/2011:

  1. obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda) a výrobky z nich
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. podzemnice olejná a výrobky z nich
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj
  8. skořápkové plody a výrobky (mandle, ořechy lískové, vlašské, kešu) a výrobky z nich
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l vyjádřeno SO2
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj